Wednesday, January 5, 2011

penting!

 jangan terkejut kalau aku cakap,yang korang baik lelaki atau pun perempuan,memerlukan barang-barang seperti ini:
spanar.

kalau tak kenal ini gunting jangan jadi orang!

pisau juga wajib korang kenal!

dimaafkan kalau tak kenal...tapi ni lah dia serbuk lada hitam!
 di dalam beg atau bagi perempuan lebih mudah dalam beg tangan korang...dalam kereta pun orite jugak..
jangan pelik atau kata aku ni gila ke hapa!tapi ni memang penting untuk korang sebab korang hidup sekarang ni kat zaman "banyak orang jahat" !!!!faham???(dengan nada serius)

sebenarnya mula-mula aku pun terkejut juga bila tengok dalam satu rancangan kat tv tunjuk barang yang artis bawa dalam beg diorang!gelak kan jelah,tapi bila fikir secara rasional and logikal,ye...benda-benda ni sangat PENTING!!!!(walaupun korang bukan artis)

macam yang kita selalu dengar sekarang...ada je berita pasal orang kena culik lah,rogol lah, rompak lah, bunuh lah...dan macam-macam yang kalau bila baca tu macam darah naik sampai kepala sebab marahkan pada si "jahat" tu!
so,barang-barang kat atas tula yang boleh jadi senjata untuk keselamatan korang...

tapi if korang tak sempat nak bawa atau tak rasa benda ni penting, its ok kalau korang punya beg tu korang ada bawak..:
pen
 ok nak guna die senang je....kalau rasa dalam keadaan bahaya atau memang dalam bahaya pun,hold this pen always..kalau boleh biar yang mata tajam senang nak cucuk!;



perfume @ my fren sebut  "fofium"(eja bahasa melayunya)
 yang ni mesti korang sentiasa bawa kan..so,bila keadaan memerlukan, tolong sembur ke mata orang jahat!(bukan diketiak ok!)
handphone

jangan nak tipu kata korang takda binatang ni! ok,kalau korang berjalan di tempat yang sunyi tak kira lelaki ke perempuan,(lelaki pun berharga zaman sekarang ni), make sure yang korang dah standby nombor yang boleh bagi pertolongan kalau jadi apa-apa..tak kiralah nombor polis sekalipun..sila dail dan bersedia untuk tekan butang "call"..dan pegang kuat-kuat tapi dalam keadaan yang rileks.dan bila terjadi sesuatu seperti leher di acu pisau oleh orang jahat,diam dan tekan butang "call" dan jerit "tolong!!!!ada orang nak bla..bla..bla...saya kat bla..bla...bla...(tempat kejadian)...ulang banyak kali supaya orang yang korang call tu faham!!!


owh lupa!barang kat atas tadi pun senang je gunanya....
1) spanar- kalau orang jahat serang,korang ketuk kat bahagian yang senang nak sakit macam kat kepala, kat mata atau pun kat alat sulit! bukan nak lucah tapi dalam keadaan genting,tu yang korang kena buat ok!

2) gunting- tajam!senang nak cucuk macam pen jugak!ataupun aku nak sentuh sikit bab rogol-rogol ni. yang pempuan korang kena berani...kalau rasa takda orang boleh tolong korang, memang kena pasrah je korang kena buat-buat macam perempuan gatal.goda lah kejap..pastu kalau orang jahat tu tengah sedap-sedap,korang gunting je anu dia!!padam muka biar dia rasa sedap tak sedap!aku memang anti golongan sang perogol ni..ish!

3) pisau- sama jelah dengan si gunting tadi...antara dua...(lagu farah)

4) serbuk lada- untuk baling ke mata sang penjahat durjana!baling banyak-banyak!!!!bukan baling ngan botol-botol sekali....tu nak buat apa....tapi serbuk dia tu yang korang kena baling biar berterabur tapi pastikan kenalah kat mata dia...!pandai-pandai korang lah ye...;)

renung-renungkan dan selamat beramal! ;p

p/s: cuma tips untuk berhati-hati...tapi kadang-kadang kalau benda memang nak jadi,jadi jugak...



No comments:

Post a Comment